Online strategie

Vele bedrijven maken tegenwoordig gebruik van online marketing. Google Adwords is het meest populaire kanaal. Daarnaast zetten veel bedrijven ook in op zoekmachine optimalisatie (SEO). 

Bedrijven geven aan dat online marketing belangrijk voor hun is. Wat je ook veel hoort: “de kosten voor online adverteren worden steeds hoger” of “wat is dan het rendement?”. 

Die vraag lijkt heel makkelijk te beantwoorden omdat “online toch alles inzichtelijk is via Google Analytics”. Dat ligt toch iets genuanceerder. Het aantal online contactmomenten met je bedrijf stijgen en het aankoopproces wordt langer. En door de toenemende aandacht van bedrijven voor online marketing, stijgt de concurrentie en stijgen daarmee de prijzen. 

Door de verschillende online contactmomenten en touchpoints zie je ook meteen waar het wringt; aan welk kanaal ken je nu welke waarde toe? Kortom, in welk kanaal investeer je je volgende euro? Het is goed om de begripvorming hiervoor te hebben en de strategie hieraan op te hangen. 

De strategie start bij de doelgroep; wie is je doelgroep? En hoe kan ik deze persoon bereiken op de verschillende momenten? Daarvoor maken we gebruik van een model die de klantreis uitlegt. 

Customer Journey: SEE-THINK-DO-CARE model

Veel bedrijven focussen zich alleen op de aankoopfase van de doelgroep. De aankoopfase is onderdeel van een veel groter proces waarin de klant zich bevindt. Het doel van ieder bedrijf moet zijn: hoe kunnen we de doelgroep bereiken tijdens alle fasen van de zoektocht naar een product en/of dienst.

Doelgroep

De doelgroep reist tijdens de zoektocht naar een product/dienst door verschillende fasen. Als we dit weten moeten we hier onze budgetten en content op inrichten. 

Dit doe je door de klantreis van de doelgroep goed onder de loep te nemen en hier per fase heldere KPI’s aan toe te kennen. Een model dat zich hier uitstekend voor leent is het SEE-THINK-DO-CARE model van Google. In tegenstelling tot veel andere modellen, zet je bij dit model de doelgroep centraal. Het helpt je om te bepalen aan welk type content de doelgroep tijdens een specifieke fase behoeften aan heeft.

Het SEE-THINK-DO-CARE model is een marketingmodel van Google dat is ontwikkeld door Avanish Kaushik. Kaushik heeft oude marketingmodellen zoals het AIDA-model overboord gegooid en het koopbeslissingsproces opnieuw onder de loep genomen. Hierbij ligt de focus op een klantgeoriënteerde in plaats van een productgeoriënteerde aanpak. Het SEE-THINK-DO-CARE model richt zich op vier verschillende fasen waarin een klant zich bevindt:

  • De SEE fase (bewustwording)
  • De THINK fase (oriëntatie)
  • De DO fase (aankoop)
  • De CARE fase (binding behouden met een klant)

Veel bedrijven focussen zich dus alleen op de DO fase van de zoektocht van een klant. Met deze aanpak wordt de doelgroep niet centraal gezet en is er alleen de focus op de producten/diensten. Met als gevolg dat de content niet volledig aansluit op de wensen en behoeften van de doelgroep. Het bereiken van de doelgroep met relevante content, met behulp van diverse online kanalen en het meten van het succes hiervan zijn drie belangrijke pilaren van het SEE-THINK-DO-CARE model.

Dit is de fase waar in iemand uit de doelgroep in Google bijvoorbeeld zoekt op ‘vakantie naar spanje / woning huren / laptop kopen‘. Kortom: zoekwoorden waar er sprake is van een commerciële intentie. Logischerwijs, is dit een belangrijke fase van de doelgroep. Wat wel wordt vergeten, is dat voorafgaand aan een commerciële zoekintentie ook sprake is van informatieve zoekintenties. De aankoopfase is onderdeel van een veel groter proces waarin de klant zich bevindt.

Conclusie

Veel bedrijven laten kansen liggen door het model niet als uitgangspunt te nemen. Vanuit dit model kijk je gestructureerd wat je nodig hebt voor jouw bedrijf. Is dat bereik of dat sales? Van daaruit zet je je instrumenten en kanalen in om de doelgroep te bereiken. Blijf denken; wat levert het op? En waar draagt het aan bij? Gaat dit kanaal het verschil maken in het behalen van mijn doelstelling?

Door het SEE-THINK-DO-CARE model te gebruiken, bereik je een veel groter gedeelte van de doelgroep tijdens iedere fase van de zoektocht naar producten en/of diensten. Er zijn vier verschillende fases. De fase van bewustwording (SEE), de fase van oriëntatie (THINK), de fase van aankoop (DO) en de fase na de aankoop (CARE). Een potentiële klant legt niet per sé alle vier de fasen af. Daarom is het belangrijk om per fase over het volgende na te denken:

  • Content
  • Kanalen
  • Key performance indicators (KPI’s) = meten

Met het model kun je een stuk beter de content en bijbehorende call-to-actions per fase bepalen. Het is ook een stuk eenvoudiger om de content per fase af te rekenen op relevante KPI’s en dus niet puur alleen op conversie. Hierdoor zijn de prestaties van de online marketing inspanningen inzichtelijker en kan je een betere verdeling bepalen van het budget en de bijbehorende online strategieën.